تلفيق و مدلسازي در محيط GIS و پتانسيليابي مواد معدني
در جهان امروز با ویژگیهای منحصر به فرد خود، بقاء و توسعه کشورها منوط به بهره گیری مطلوب و بهینه از منابع، امکانات و ظرفیتهای موجود در جهت رفع نیازهای اقتصادی و اجتماعی جوامع رو به رشد بشری است. كشف كانسارهاي جديد جهت جايگزيني معادن در حال بهرهبرداري يكي از اهداف بلند مدت و استراتژيك كشورهاي داراي منابع معدني محسوب ميشود. بدين منظور انجام اكتشافات سيستماتيك ناحيهاي در اين كشورها امري ضروري محسوب ميشود.
در بررسيهاي اكتشافات سيستماتيك ناحيهاي، اولين گام تعيين مدل زايشي و تیپهای كاني زايي مورد انتظار در محدوده مورد مطالعه است. در سالهاي اخير اكتشافات مواد معدني به صورت يك دانش كمي در آمده كه در آن جهت كسب نتايج مناسبتر، تلفيق و مدلسازی دادهها، با آگاهي از فرآيند كانيزايي انجام و اين مهم با نگاهي فراگير به كليه لايههاي اطلاعاتي اعم از دادههای زمينشناسي، ژئوفيزيك، ژئوشيمي، ماهوارهاي و. ..، صورت ميپذيرد به گونهاي كه كاربرد سیستم اطلاعات جغرافیائی (GIS) در اکتشاف مواد معدنی امري اجناب ناپذير ميباشد. با توجه به روند نزولي ذخائر موجود در دنيا و نياز به كشف ذخائر جديد جهت جايگزيني و همچنين در نظر داشتن اكتشاف و شناسايي مشكل ذخائر جديد، استفاده از تكنولوژيهاي روز دنيا در امر اكتشاف امري ضروري محسوب ميشود. براي نيل به اين هدف، تهيه نقشههاي پتانسيل مواد معدني از طريق تلفيق دادهها و مدلسازي تيپهاي مختلف اكتشافي در محيط GIS از راهكارهاي مناسب به شمار ميرود.
تجزيه و تحليل دادههاي مختلف عمليات اكتشافي در محدوده مورد بررسي به منظور تعيين محدودههاي پتانسيلدار براي كانيزايي و تلفيق و مدلسازي، يك مكتشف معدني را قادر ميسازد با توجه به متالوژني منطقه مورد اكتشاف و تعيين مدلهاي مختلف براي تيپهاي مختلف كانساري محتمل در منطقه، و مرتبط كردن دادههاي اكتشافي موجود در منطقه به اكتشافات جهتدار بپردازد. سيستم اطلاعات جغرافيايي (GIS) با فراهم كردن امكانات نمايش و تجزيه و تحليل دادههاي مختلف با يكديگر و به طور همزمان، امكان تهيه نقشه محدودههاي پتانسيلدار مواد معدني را در حداقل زمان ميسر ميسازد. اين لايه هاي اطلاعاتي كه ميتوانند در مدلسازي مورد استفاده قرار گيرند شامل: نقشههاي زمينشناسي (در مقياسهاي مختلف)، اطلاعات ژئوفيزيك هوايي و زميني، دادههاي دورسنجي پردازش شده، اطلاعات اكتشافات ژئوشيميايي و اطلاعات مواد معدني و كانسارهاي شناخته شده در منطقه ميباشد. اين داده ها پس از آماده سازي (رقومي نمودن و GIS Ready) و استاندارد شدن، مورد پردازش قرار گرفته و پس از تهيه نقشه هاي نشانگر و بر اساس تيپهاي كانساري لايه هاي اطلاعاتي ارزشگذاري و مورد تلفيق قرار خواهند گرفت كه در نهايت نقشه هاي پتانسيل مواد معدني با اولويت اكتشافي جهت بازديد صحرايي و طبقه بندي نهايي براي ادامه عمليات اكتشافي را به دنبال خواهند داشت.
در كشور ايران و با توجه به سياستهاي اكتشافي كشور امر پتانسيل يابي مواد معدني در سازمان زمينشناسي كشور و در زونهاي بيست گانه اكتشافي و در ادامه در برخي ورقههاي 1:100.000 زمينشناسي،و همچنين جهت تدوين استراتژي اكتشافي كشور در مقياس 1:1.000.000 براي كل كشور انجام شده است. در سالهاي اخير و با تغيير سيايتهاي اكتشافي معاونت معدني وزارت صنعت، معدن و تجارت كشور، پهنههاي اكتشافي در سازمان صنعت و معدن و تجارت استانهاي مختلف تعريف و طي مراحل قانوني به واجدين شرايط واگذار و مدلسازي اكتشافي جهت پتانسيل يابي طي شرح خدمات مدوني براي اين پهنهها توسط صاحب پهنه اجرا خواهد شد.
شركت سامانه نگار زمين با توجه به پيشينه اكتشافي و GIS خود و اجراي پروژههاي پتانسيل يابي مواد معدني با روش تليق لايههاي اكتشافي در محيط GIS، در بسياري از زونها و پهنه هاي اكتشافي از تجربه بالايي در اين زمينه برخوردار ميباشد كه ميتوان به اكتشاف پهنه شماره 6 استان كرمان و پهنه قروه كه اخيرا مورد پتانسيليابي قرار گرفتن اشاره نمود.
شركت و كارشناسان با تجربه در اين زمينه آمادگي خود را جهت ارائه مشاوره به سازمانهاي دولتي و شركتهاي خصوصي و افراد حقيقي در زمينه بكارگيري مدلسازي اكتشافي در بحث شناسايي پهنهها اعلام ميدارد. منتظر تماس شما هستيم
1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
عالییییییییییییییییی