یکی از نیازهای مبرم و اساسی در یک عملیات امدادرسانی در بحران یا حوادث مترقبه در سطح وسیع، بهرهوری کامل و بیشینه از تمامی پتانسیلها و امکانات موجود میباشد. به علاوه شناخت کامل عوامل تاثیرگذار در شرایط قبل، حین و بعد از بحران، تاثیر بسزایی در بهبود کیفی و کمی فعالیتها و عملیات امدادرسانی خواهد داشت. مدیریت در حوادث بسیار مهم و ضروری است به همین جهت مدیریت بحران در نظام امداد و نجات و ستاد حوادث و سوانح غیر مترقبه تعریف گردیده که مهمترین عوامل ارتقای مدیریت بحران توجه به پیشگیری و سرعت بخشی عملیات امدادرسانی و بازسازی است.
لازمه برنامهریزی و تصمیمگیری در اختیار داشتن اطلاعات صحیح در زمینه مربوطه میباشد. چنانچه باور داشته باشیم که تصمیمگیری و سیاستگذاریهای خوب متکی بر اطلاعات درست است اهمیت و کیفیت اطلاعات و نظامهای اطلاعگرا به خوبی روشن میشود. بدون شک تحقق این امر از طریق سنتی جمع آوری اطلاعات یعنی به روش کار زمینی و دستی مستلزم صرف زمان و هزینههای زیاد میباشد. دستیابی سریع به اطلاعات به منظور برنامهریزی، تصمیمگیری، بهرهبرداری، نظارت و اجرا در شاخههای گوناگون علوم در جهان سبب رشد فناوریهای نوین و از جمله سیستمهای اطلاعات جغرافیایی گردیده است. امروزه از GIS برای اهداف متنوعی استفاده میشود و همگان کم و بیش با آن آشنایی دارند. برای نیل به اهداف مدیریت بحران، با استفاده از این سیستم اطلاعاتی و با تعریف لایههای اطلاعاتی مورد نیاز که در نهایت موجب شکلگیری GIS «مدیریت بحران» میشود میتوان گامهای بسیار بلندی در این راستا برداشت.
با جمعآوری و تهیه لایههای اطلاعاتی«GIS مدیریت بحران» میتوان به بخش عظیمی از اهداف و موارد مطرح در بحث مدیریت بحران دست یافت. با قرار دادن لایهها بر روی هم و استفاده از روابط منطقی و آنالیز دادهها امکان برنامهریزیهای لازم فراهم میآید. از طریق«GIS مدیریت بحران» میتوان مناطق مختلف استان را از نظر خطرپذیری برای حوادث مختلف پهنهبندی نمود. این مهم موجب میشود که بتوانیم برنامهریزی جامعی جهت کاهش ریسک در مناطق مختلف داشته باشیم و با اولویتبندی و هدفمند نمودن کلیه پروژههای استانی، از اعتبارات استانی به خوبی بهرهبرداری نماییم.